Mohamad går aldrig på kompromis med sin drøm

Mohamad Nour Abo Jamil er flytning fra Syrien. Han har på kort tid lært det danske sprog og på Vestegnen HF & VUC baner han nu vejen for en ambitiøs fremtid. 

Mohamad er netop blevet fejret med kage og rosende ord fra både klassekammerater og lærere på Vestegnen HF & VUC. Det er nemlig 5 år siden han sammen med sin familie kom til Danmark som flytning fra Syrien og meget er der sket siden.

Da krigen i Syrien begyndte, havde Mohamads familie to valg. De kunne kæmpe eller flygte. Mohamads far valgte at familien skulle flygte. De flygtede først til Tyrkiet, hvor de var i 5 år. I 2017 kom familien til Danmark og her dukkede der hurtigt to spørgsmål op for Mohamad; ”Hvorfor er jeg her og hvad skal jeg her?” Mohamad skulle starte på et nyt liv i et helt nyt land og tog hurtigt en beslutning om at gå helhjertet ind det. ”Da jeg kom til Danmark, var det tydeligt for mig, at Danmark er for dem der kan og vil. Det var ikke mit valg at være flygtning, men det er mit valg at gøre alt for at lære sproget. Det er mit valg at blive en del af samfundet og gøre noget godt for mig selv. Jeg har valgt at tage ansvar for mit eget liv.”

Han begyndt på sprogskole og efter bare 1,5 år afsluttede han danskundervisning 2 med et flot 12 tal. Efterfølgende troede han, at han skulle gå den gængse vej ved at tage et basis-forløb, men hans dansk var blevet så godt, at studievejledningen indskrev ham direkte på 9. klasses niveau. Nu tager han HF som enkeltfag på Vestegnen HF & VUC og med flere 10-taller er han allerede godt på vej mod sin drøm. ”Min drøm er at få en god uddannelse. Jeg drømmer om at læse medicin, men det afhænger af mit gennemsnit.”

Selv om Mohamads fremtid i Danmark ikke er sikret, står han fast på sit valg: ”Min drøm går jeg aldrig på kompromis med. Jeg vil fortsætte det jeg har gang i og skulle jeg blive sendt hjem, så kan jeg trods alt se mig selv i spejlet og vide at jeg har gjort alt hvad jeg kunne for at opnå min drøm.”

Mohamad kan se frem til at blive student til næste sommer, men glædes allerede nu over alt det han har opnået. ”Jeg har mange dårlige minder som ofte kommer frem i mig og gør hverdagen svær, men jeg synes selv at jeg klarer det godt.” Han er ikke den eneste der er imponeret. Både lærere og klassekammerater på Vestegnen HF & VUV roser og anerkender ham for hans indsats og personlighed, og derfor skulle de fem år i Danmark da også fejres. For selv om Mohamads liv ikke har fulgt den gængse vej, så kæmper han videre for at få sin drøm til at gå i opfyldelse.