Vestegnen HF & VUC er værd at tage langt for

 

”Når man kommer fra et miljø langt her fra, hvor der aldrig sker noget, er det virkelig dejligt at komme her. Her sker en masse, man lærer meget og der er mange mennesker at snakke med. Den gode stemning, hjælpsomheden og de glade mennesker omkring mig motiverer mig.”

Nichlas Sørensen rejser hver dag 55 km med tog for at komme til Vestegnen HF & VUC. Han nyder roen på rejsen, men glædes hver dag over at komme frem for at modtage undervisning og være en del af det fællesskab, der lever på skolen.

Nichlas er 21 år og går på sit andet år på HF for ordblinde. Han har tidligere prøvet andre uddannelsesinstitutioner, men har først fundet sin plads her. ”Det går godt her. Jeg følger godt med og får ros af lærerne og de siger, at jeg har udviklet mig rigtig meget af at være her. Jeg føler også selv, at jeg har udviklet mig meget personligt, skriftligt og mundtligt samt socialt. Det har været godt for mig at starte her.” Det at føle sig på lige fod med sine klassekammerater har stor betydning. Nichlas blev først testet ordblind i 7. klasse og på mange områder føler han, at der stadig er meget, der er nyt for ham, men han har udviklet sig positivt med de redskaber og den støtte og opbakning han har fået på skolen. Særligt i dansk var han tidligere bagud. Nu er han på niveau med de andre i klassen. Han roser lærerne for deres hjælpsomhed og deres evne til at skabe trygge rammer og plads til at spørge, hvis der er noget, man ikke forstår. Og så oplever han at lærerne ikke bare underviser, de giver også gode råd til hvordan man kan udvikle sig.

Det er ikke kun i det faste klasserummet, at der et godt socialt samvær. Nichals har valgt valgfag ud fra sin hobby og interesse, og fandt andre kursister med samme interesser. ”Her kan man snakke med alt og alle. Man får venskaber for livet.”  Stærke venskaber er etableret og nogle forsætter også videre på uddannelsesvejen. Nichals vil gerne læse videre på universitet, når han er færdig med sin HF. Han drømmer om at læse musikvidenskab. En interesse han deler med flere andre kursister og sammen håber de på, at kunne følges på deres vej videre. Nichlas drømmer også om at komme ud og spille, for at gøre andre folk glade. Han spiller på flere instrumenter fx guitar og bas og er aktiv i bl.a. skolens kor samt skoleteater.

Nichlas nyder at udtrykke sig gennem musikken, men siden han var 7 år har han også udtrykt sig i digte. ”Jeg skriver om alt muligt. Det gør at jeg kommer ud med mine tanker. Det gør at jeg føler mig mere fredelig og afslappet.” Nichlas’ liv har budt på udfordringer, men dem bearbejder han ved at digte. Hans lærere og medkursister støtter ham i hans hobby og flere har opfordret ham til at udgive en digtsamling. Nichlas har bl.a. skrevet dette digt, hvor han fortæller om, hvordan han har været nede og har været ved at opgive at få en uddannelse, men hvordan det har hjulpet ham at komme ind på Vestegnen HF & VUC. Det har givet ham et helt nyt syn på livet og en stor motivation for at tage den lange tur hver dag for at tage sin uddannelse.

Kun et håb, om et liv
Der kunne gøre mig glad
Jeg tog min afsked
Jeg var ung, måske lidt dum
Men jeg havde en mission
Og min tro på en fremtid

Albertslund, hendes navn
To timer langt fra Holbæk havn
Albertslund, hendes navn
Med en guitar i hånden
Og en forstiling på skolen
Jeg forventer intet

Albertslund, hendes navn
To timer langt fra Holbæk havn
Albertslund hendes navn
Ja du vil aldrig være alene igen