Uanset om du lige er startet eller har gået længe på din uddannelse, er det aldrig for sent at få nogle gode studievaner.
Gode studievaner sikrer dig nemlig det bedst mulige udbytte af din uddannelse. Med gode studievaner vil du få lavet dine lektier og afleveret dine opgaver. Det er ikke kun positivt for din faglighed – du vil også opleve øget motivation, trivsel og glæde. I sidste ende vil du også opleve, at de gode studievaner har en positiv effekt på dine eksamenskarakterer og dermed mine fremtidsmuligheder.
7 gode råd til bedre studievaner
1. Tænk over dine mønstre og ha´ styr på det praktiske
For at sikre det bedst mulige studieforløb, er det en god ide, at være bevidst om egne mønstre og have styr på de praktiske ting, der kan påvirke din skolegang.
Hvis du fx har svært ved at komme op om morgenen, skal du tænke over, hvad der skal til for, at du ikke bliver under dynen. Skal du gå tidligere i seng? Skal du have lagt tøjet frem til næste dag? Skal du stille et vækkeur til et bestemt tidspunkt hver dag? Skal du have tid til en kop kaffe, inden du kan komme ud ad døren?
Tænk over din morgenrutine, så du bliver klar til din undervisning.
Hvis du har svært ved at få lavet lektier og afleveret opgaver, skal du på samme måde tænke over, hvad du selv kan gøre for at ændre dette mønster.
Undgå at det praktiske spænder ben for dig. Det gør du ved at få styr på dit skema, dit rejsekort, din computer, din oplader osv.
2. Vær aktiv i timerne og få større fagligt udbytte
Sæt dig nogle mål for din deltagelse i timerne. Du behøver ikke nødvendigvis at sige noget hvert femte minut eller nærlæse alt, men jo bedre forberedt du er, jo lettere er det at være aktiv og tage del i diskussionen i timerne og gruppearbejdet. Du vil opleve, at jo mere aktivt deltagende du selv er i undervisningen, jo mindre træt og uoplagt vil du føle dig. Du vil også opleve at undervisningen føles mere interessant.
3. Skab den gode ramme for lektielæsning
Hvor og hvordan arbejder du bedst?
Læser du bedst alene, med musik i ørerne, på skolen eller ved spisebordet? Find ud af, hvor og hvordan du arbejder bedst og indret dig derefter.
Lav den gode ramme og forsøg at gøre det lidt hyggeligt. Vær opmærksom på din indstilling. Hvis du starter med at sige til dig selv, at du ikke gider og at det bliver svært. Så bliver det sikkert også sådan. I stedet skal du huske, at du gør det for din egen skyld, for at nå dit mål.
4. Skab overblik og prioritér
Hvis du er kommet bagud eller har flere lektier og afleveringer samtidig, kan du hurtigt miste overblikket og alt kan virke uoverskueligt. Det er her, at du skal holde fast og ikke give op.
Gør følgende:
- Lav en liste over de lektier eller opgaver, som du er bagud med
- Prioritere mellem opgaverne
- Når du har fået dannet dig et overblik, skal du starte med det vigtigste. Fokusér på én opgave ad gangen og glem resten. Og husk det gamle ordsprog: En elefant skal spises en bid ad gangen.
Hvis du er meget bagud og listen er uoverskueligt lang, kan det være en god idé at kontakte dine undervisere og bede om hjælp til at prioritere mellem opgaverne.
5. Fokusér, når du er i gang
Når du har planlagt at læse lektier eller at skrive en aflevering, så fokusér! Sluk telefonen eller luk ned for de sociale medier.
Vær også opmærksom på dine overspringshandlinger. Det er nok ikke så sindssyg vigtigt at du netop nu får pudset dine vinduer, sorteret i dine gamle netto-bonner eller får vasket køkkengulvet.
Dit arbejde bliver bedre og tager knap så lang tid at skrive, når du ikke hele tiden lader dig forstyrre.
6. Få styr på studieteknikkerne
- Lær at skimme tekster
- Brug søgninger og videoer
Har du vanskeligt ved skimmemetoden eller har du svært ved at koncentrere dig om at læse lektien til dagen efter, kan du forberede dig på anden vis. Eks.: Du ved, at I i morgen skal gennemgå et emne i relation til den kolde krig. Gå på Youtube, søg på emnet, og se et par videoer, der kan gøre dig lidt klogere. Denne måde at forberede sig på er naturligvis ikke lige så god, som hvis du havde læst teksten i bogen, men det er ofte en bedre forberedelse end slet ingen. Hvis der er begreber, udregninger eller lignende, som du ikke forstår, kan du også prøve at Google det. Her finder man tit nogle gode forklaringer. Husk at du aldrig må kopiere tekst fra dine søgninger og bruge i dine opgaver!
Husk også at det er bedre at få lavet lidt end slet ikke at få lavet noget.
7. Team op med en eller flere studiekammerater
Lad os være ærlige, det er ikke altid at alle brænder lige meget for alle fag og det er ikke alle fag, som man har lige nemt ved. Derfor er det en rigtig god idé at lave en studiegruppe. I studiegruppen kan I hjælpe hinanden med at forstå og gennemgå svært stof og I kan sammen øve jer i at formidle og diskutere jeres viden. Samtidig kan studiegruppen danne rammen om socialt samvær og fællesskab, hvor I kan støtte og motivere hinanden, når dagen bliver lang eller vejen fuld af bump.
Vi håber, at de forskellige små råd kan hjælpe dig til bedre studievaner.
Oplever du forsat udfordringer?
Studievejledningen sidder klar til at hjælpe dig videre med studierne. Kontakt en studievejleder.
Held og lykke med studierne!