Tyrkisk B-A

Tyrkisk B-A styrker dine sproglige kompetencer og gør dig god til at kommunikere både mundtligt og skriftligt på tyrkisk. Med faget bliver du desuden klogere på Tyrkiets politiske og kulturelle historie.

Hvad kan du bruge faget til?

Du kan læse Tyrkisk på universitetet. I erhvervssammenhæng kan faget være nyttigt i forhold til international handel, oversættelsesarbejde, undervisning, turisme eller som fx pædagog/sygeplejerske, hvor du kan møde tyrkisktalende med begrænsede danskkundskaber.

Hvad lærer du?

Du lærer at:

  • udtale tyrkisk forståeligt og naturligt
  • læse og forstå enkle moderne tekster, fiktive og ikke-fiktive
  • benytte et ordforråd, der gør dig i stand til at kommunikere på tyrkisk om dagligdags forhold og om studerede emner og tekster
  • skrive tyrkisk inden for forskellige emner
  • lave en selvstændig præsentation af enkle tekster eller emner på tyrkisk, indgå i en dialog herom og argumentere for din egen opfattelse
  • behandle problemstillinger i samspil med andre fag

Tilmeld dig faget

Vælg hvornår og hvordan du vil tage faget.

Gå til tilmelding

Mere om faget

Tyrkisk B-A som e-learning

Du kan tage faget som:

  • E-learning

Tyrkisk B-A som e-learning foregår online via vores læringsplatform Canvas. Her finder du de faglige materialer du skal arbejde med. Du afleverer dine opgaver i Canvas, og du får vejledning og feedback fra din lærer online. Som e-learningkursist får du stor frihed og fleksibilitet i din hverdag. Læs mere om e-learning.

Når du tilmelder dig e-learning, vil du inden for en uge være i gang med faget.

Fagets opbygning

Tyrkisk A består af otte forløb, hvor du i dine afleveringer både skal skrive, lave grammatikopgaver,  oversætte, lytte, læse og formulere dig mundtligt på tyrkisk:

Hvorfor lære tyrkisk?
Her skal du læse tekster om hvorfor man studerer tyrkisk/og eller flytter til Tyrkiet. Du skal lytte til folk der er migreret til Tyrkiet og du bliver trænet i at formulere årsagsforklaringer på tyrkisk. Du skal også afprøve en sprogapp som kan støtte dig i din læring.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

På rejse i Tyrkiet
Her skal du igennem tekst, billede, film og musik rejse omkring i Tyrkiet. Du skal læse om Karadeniz, Uludağ, Van Gölü og seværdigheder i Istanbul. Du skal også lytte til folk der beskriver hvordan det er at bo i Istanbul og undersøge byens udvikling.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

Leveforhold og livsstil
Her bliver du klogere på forskellige boligformer i Tyrkiet. Du skal bl.a. lytte til Fulya, som er flyttet fra en storby til en lille kystby samt læse om traditionel landsbykultur.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

I dag er det Bayram!
Her skal du arbejde med forskellige højtider og fester. Du skal bl.a. lytte til folk, der forklarer hvordan fejringen af Ramazan Bayramı har ændret sig igennem tiden.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

Mellemmenneskelige relationer
Her er emnet menneskelige relationer og følelser. Du skal bl.a. beskrive dig selv, lytte til konflikter mellem folk, lytte til tyrkiske kærlighedssange og læse digte af Rumi og Yunus Emre. Du skal også på dansk læse om tyrkisk historie med fokus på relationer mellem majoritet og minoritet igennem historien.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

Medier
Her bliver du klogere på medieforbruget i tyrkiske familier og film-udviklingen i Tyrkiet fra 60'erne til i dag. Du får også indblik i hvordan tv-serier kan få betydning for folks egen måde at leve på - her udtrykt i arabiske kvinders ændrede syn på ægteskab inspireret af tv-seriers fokus på romantisk kærlighed.
Tidsforbrug: ca. 21 timer

Den skriftlige prøve
Her skal du lave en prøveeksamen med udgangspunkt i et tidligere prøvemateriale. Der vil være tyrkiske spørgsmål til tekst og video, oversættelse fra dansk til tyrkisk samt grammatiske opgaver.
Tidsforbrug: ca. 22 timer

Den mundtlige prøve
Her skal du lave en slags mundtlig prøveeksamen hvor du bl.a skal præsentere en tekst og et billede på tyrkisk og på dansk præsentere et samfundsfagligt eller kulturelt emne om Tyrkiet.
Tidsforbrug: ca. 22 timer

 

Eksamen

Tyrkisk B-A afsluttes med en skriftlig prøve, hvor du har 5 timer til at løse opgaverne. I Tyrkisk A skal du også til en mundtlig eksamen, der varer ca. 30 minutter. Før den mundtlige eksamen har du 1 times forberedelse.

Adgangskrav

Du kan blive optaget, hvis du har forudsætninger svarende til faget på B-niveau.

SU

Du kan søge om SU for faget.

Læs om betingelserne for SU her

Læreplan for faget

Du kan få mere information om fagets indhold og læringsmål i læreplanen.

Gå til læreplan

Vi glæder os til at byde dig velkommen!